VELIKONOČNÍ INSPIRACE - RECEPTY NA VÍKEND
Krásný zelený čtvrtek!
Už máte, děvčata, připravená vajíčka? A vy, pánové, pomlázky? A jak to máte doma se svými malými princeznami? Já jsem Nelli vysvětlovala, že přijdou malí koledníčci s pomlázkou a že ji vyšupou a ona jim za to dá vajíčko nebo sladkost. No, podívala se na mě dost rozpačitě a sdělila mi, že to teda jako néééé, že ona vezme pomlázku a půjde si ode všech vybrat dobroty. Tak nevím, nevím, jak u nás budou ty Velikonoce vypadat :D :D :D

Dnes vám přináším tip na zdravější verzi beránka - a jen se po něm zaprášilo. No....co vám budu povídat, musím péct dalšího :D Co pečete na Velikonoce vy a jaké jsou u vás zvyky?
Druhý dnešní recept je na vepřové maso s fazolemi a kapustičkami - a nejen, že to byla lahoda, ale tohle jídlo bohaté na bílkoviny.
VELIKONOČNÍ BERÁNEK


Potřebujeme:
150g celozrnné mouky
150g hladké špaldové mouky
100ml olivového oleje
2 velké mrkve (přibližně 150g)
1 jablko
2 vejce
1 sáček prášku do pečiva
Špetka soli
Hrst sušeného ovoce (já použila zbytky - meruňky, švestky, rozinky)
1 bílý Milko jogurt (140g)
Stévii tekutou (+ stévie prášková na posypání)
Vanilkové aroma
Perníkové koření (asi 2 lžičky)
100ml nízkotučného mléka (na rozředění těsta)
Postup:
Smícháme suché ingredience (mouky, prášek do pečiva, perníkové koření, špetku soli, nadrobno nasekané ovoce) a promícháme. V jiné misce vyšleháme vejce, jogurt a olivový olej. Osladíme stévií podle chuti a přidáme 2-3 kapky vanilkové esence. Do této směsi dáme ještě najemno nastrouhanou mrkev a jablko, které jsme předtím ostrouhali. Vše nalijeme do mísy s moukami a důkladně promícháme. Postupně přiléváme mléko tak, aby vzniklo tekutější těsto. Formu na beránka lehce vymažeme olivovým olejem a těsto do ní nalijeme. Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů 40-45 minut.
VEPŘOVÝ KOTLÍK S FAZOLEMI A KAPUSTIČKAMI

Potřebujeme (na 2 porce):
Libové vepřové plátky (asi 300g)
Hrašku
Konzervu červených fazolí
10 malých kapustiček
Rajčatový protlak
Hrst cherry rajčátek
Červenou cibuli
Sůl
Koření - pepř, adžika, sušený medvědí česnek
Postup:
Vepřové plátky lehce naklepeme klouby prstů, osolíme a okořeníme a obalíme v hrašce (aby maso zůstalo měkké a šťavnaté). Potom je opečeme na ghí nebo řepkovém oleji z obou stran na pánvi, aby se maso zatáhlo. Plátky následně přendáme do pekáčku, který jsme vystlali cibulí nakrájenou na kolečka. Do pánve s výpekem z masa přidáme rajčatový protlak, chvíli povaříme a případně ještě dochutíme solí a kořením. Maso v pekáčku poklademe na čtvrtky pokrájenými kapustičkami, cherry rajčátky a propláchnutými fazolemi. Vše zalijeme výpekem a protlakem a dáme péct na 200 stupňů asi 25-30 minut. Jídlo můžeme na talíři na závěr posypat parmazánem a mungo výhonky.
Mějte se krásně a užijte si velikonoční svátky!
Vaše Katchaba
NEBOJTE SE JÍST - A HUBNOUT!
Článek najdete také na facebooku ve skupině Jíme a hubneme s Katchabou :)