INSPIRACE – RECEPTY NA VÍKEND

08.03.2018

Krásný čtvrteční podvečer všem!

Vzpomínám si na jídla ze školní jídelny a pamatuji si, že rýžový nákyp byl považován téměř za sprosté slovo - no prostě se to nedalo jíst :D Ale teď v dospělosti jsem mu dala ještě šanci, vytunila ho a musím říct, že to byla pecka! J A taky je to super tip, jak zpracovat přebytečnou uvařenou rýži a kdo ještě nevyzkoušel šmakouna (ztužené bílky, dá se sehnat i v ochucených variantách), má jedinečnou příležitost. :) Druhý recept je na fantastický cizrnový sendvič s dipem ze zakysanky a i když jsem opravdu velký masožrout, tak tady mi maso vůbec nechybělo a všichni jsme si doma pochutnali.

Dále bych chtěla ještě jednou zmínit možnost zúčastnit se KURZŮ pro fitness trenéry a poradce pro výživu, které se budou konat v Olomouci a Hradci Králové.Kurz pro výživové poradce jsem absolvovala a mohu jen a jen doporučit. Je garantován Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovya je jedním z nejlepších kurzů v současné době. Více informací naleznete i zde na stránkách:)

RÝŽOVÝ KOKOSOVÝ NÁKYP SE ŠVESTKOVÝM ŠMAKOUNEM A BORŮVKAMI

Potřebujeme (na 2-3 porce podle velikosti zapékacích mističek):

Pytlík uvařené rýže (cca 100g)

1 kolečko nebo váleček šmakouna švestka a skořice (100g)

2 hrsti borůvek

Kokosové mléko

1 vejce

Stévii

Lžičku másla + na vymazání formiček

½ lžičky kypřícího prášku

Skořici

Postup:

Uvařenou rýži vysypeme do kastrůlku a zalijeme ji kokosovým mlékem tak, aby byla ponořená. Přidáme máslo, skořici a stévii podle chuti a prohřejeme za stálého míchání, aby se rýže nepřipálila. Po vsáknutí mléka do rýže odstavíme kastrůlek z plotny. Šmakouna nastrouháme na jemno a přidáme k rýži. Vajíčko rozdělíme na žloutek a bílek a žloutek vyšleháme s kapkou stévie a smícháme ho s rýží. Z bílku ušleháme tuhý sníh a jemně ho vmícháme do rýžové směsi. Formičky vymažeme máslem a na dno dáme 2 lžíce směsi. Poté zasypeme borůvkami (či jiným ovocem) a přikryjeme opět rýžovou směsí tak, aby byla formička plná. Takto pečeme v předehřáté troubě na 175 stupňů přibližně 20-25 minut.

CIZRNOVÝ SENDVIČ S DIPEM ZE ZAKYSANÉ SMETANY

Potřebujeme na 3-4 porce:

Plechovku cizrny

2 hrsti rukoly

Pažitku (dejte podle sebe)

1 menší červenou cibuli

2 malá vajíčka

Sůl

Koření: pepř, granulovanou cibuli, granulovaný česnek, sušený medvědí česnek, italské bylinky

Zakysanou smetanu (odlehčenou)

Postup:

Cizrnu scedíme a buď ji rozmačkáme nebo lehce pomixujeme (nepotřebujeme mít úplnou kaši). Rukolu, pažitku i cibulku nasekáme na jemno a přidáme spolu s vajíčkem k cizrně. Osolíme a okořeníme podle chuti a mokrýma rukama tvoříme spíše menší burgery (placky), aby se dobře otáčely. Je potřeba k sobě hmotu pořádně stlačit, aby držela pohromadě. Poté na kapce řepkového oleje nebo ghí smažíme z obou stran do zlatova (přibližně 3 minuty z každé strany).

Tip: Podáváme v opečeném celozrnném toastu a dipem se zakysané smetany, do níž přidáme česnek a pepř.

Mějte krásný večer a užijte si krásný (a snad už slunečný víkend)!

Vaše Katchaba

NEBOJTE SE JÍST - HUBNOUT!

Článek najdete i na facebooku ve skupině Jíme a hubneme s Katchabou :)